בית הדבורים נקרא כוורת, ומקום בו מרוכזות מספר כוורות, ובו מתבצעות רוב עבודות הדבוראי. הכוורת בנויה כארגז בעל מכסה נפתח, ופתח תחתון שאפשר לשנות את גודלו לפי מזג האוויר וגודל אוכלוסיית הדבורים בכוורת. בתוך הכוורת יש מסגרות התלויות במאונך, בהם בונות הדבורים את החלות, על גבי שעוויות – יריעות שעווה דקות שעליהן מובלטת צורת משושים.
השעווית גורמת לדבורים לבנות חלות אחידות וישרות, דבר המקל על עבודת הדבוראי. החומר הגולמי לייצור דבש, הצוף, מצוי בטבע.
בואו לראות ולחוות את ייצור הדבש ברמת הגולן ב-3 מכוורות איכותיות:
1) מכוורת "חלום BEEדבש", שער הגולן: בשנת 1939 החליטו אליעזר צור וזלמן דודאי לעסוק בגידול דבורים כתחביב. בתור התחלה הם בנו 18 כוורות מקרשי עץ של ארגזים. בהמשך המכוורת הלכה והתרחבה ל- 800 דבוריות.
למכוורה יש כיום כ- 1000 כוורות המחולקות לשני סוגים:
- כוורות הנמצאות בנקודות קבועות המכונות "נקודות מרעה צפוני" והן משמשות את הדבורים לאיסוף צוף מפרחי הבר בסביבה ולייצור דבש.
- כוורות הנודדות בין מספר נקודות במהלך השנה ומשמשות להאבקה של גידולים ולייצור דבש. נקודות אלו משתנות בהתאם לעונות השנה ולגידולים הזקוקים להאבקה. בין הגידולים הנהנים משרותי הכוורות שלנו נמצאים מטעי מנגו, אבוקדו, אגסים, תפוחים, מקשות אבטיחים, כותנה וחמניות.
2) מכוורת קיבוץ איילת השחר: פועלת מאז 1936. הדבוראים הנוכחיים הינם דור שלישי למגדלי דבורים. בזכות מגוון אזורי המרעה של הדבורים שלנו, מוצעים 5 סוגי דבש לציבור: פרחי אביב, פרחי קיץ, פרחי גולן גבוה, חוף כינרת וסדריה (שיזף).
רדיית הדבש והטיפול בו, עד הגעתו לצנצנת, נעשים במינימום התערבות, ללא שימוש בכימיקלים, ללא סינונו וללא חימום הדבש, מה שמבטיח שכל מרכיביו, כולל אבקת הפרחים העשירה, מובאים אל הצנצנת במלואם.
הדבש המפק במקום הוא דבש פרחי בר, שבדרך-כלל צבעו כהה יותר וטעמו חריף יותר מדבש הדרים, למשל.
3) "מכוורת אלין", גבעת יואב: לפני 40 שנה הגיע דיוויד אלין, אלינגהם במקור, מאנגליה לרמת הגולן ונשאר שם כדי לגדל דבורים. המכוורות שלו, שמהן הוא רודה דבש פרחי בר הזוכה לקונסנזוס מפה לפה של שוחרי הטעם הטוב, פרושות מדרום הרמה ועד למרכזה. בקיץ מופק מצוף הפרחים – בעיקר דרדרים ומיני קוצים אחרים – דבש בהיר ובעל ארומה פרחונית נעימה. בחורף מופק דבש בצבע ענבר כהה בעל ארומה כבדה ומשכרת.
את הדבש של דיוויד, אחד מיצרני הבוטיק היחידים המשווקים דבש תחת שמם, אפשר למצוא במעדניות ובחנויות היקבים הצפוניות, אבל מי שמגיע אל המפעל הביתי הצנוע זוכה לשמוע הסברים על עולם הדבוראים והדבורים ולחזות באוסף קטן של מיני דבש מהעולם: דבש יפני אצור בצנצנת דמוית בקבוק בושם יוקרתי; דבש קירגיסטני, סיציליאני וקוריאני; דבש פרחי ערמונים צרפתי ודבש שהובא מיוון, אומה גאה במיוחד בטיב הדבש המופק על אדמתה.